Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews!

Materiał informacyjny Restaurant Week

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie. W niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Restauracja pod Kudłatym Baranem

Zwana najlepszą restauracją w Brennej i okolicy znajduje się w budynku hotelu Kotarz. Od wielu lat o smak potraw dba Szefowa Kuchni Mariola Kamieniorz, której otwartość na nowe smaki doprowadziła do systematycznej zmiany karty sezonowej. Tutaj regionalne specjały podawane są w nowatorskiej odsłonie, która z pewnością zaskoczy Gości Festiwalu. Z okazji RestaurantWeek® w popisowym menu na przystawkę: rydze z bryndzą na grzance (menu A) lub krem z pieczonej czerwonej kapusty z tymiankiem i chipsem z gruszki (menu B). Danie główne to pieczona czerwona kapusta na puree z białych warzyw z sosem szpinakowym (menu A), alternatywna propozycja to bażant z grillowaną cykorią z puree z truflami, demi glass i zieloną oliwą. Na zwieńczenie uczty do wyboru: beza włoska z sorbetem z prosseco, aperolem i truskawkami lub tiramisu matcha z lodami ciasteczkowymi. Pośpiesz się z rezerwacją- stoliki szybko znikają!

WunderBAR

Znajdująca się w Katowicach restauracja to połączenie bawarskiej kuchni z śląskim akcentem. Przy ul. Plebiscytowej 2 spróbujecie śląskich klasyków, których nie powstydziłaby się żadna Oma. Na przystawkę w menu wegetariańskim pierogi “ruskie” z ziemniakami, twarogiem, okraszone cebulką smażoną na maśle, podane z kwaśną śmietaną, następnie gołąbki z sosem z grzybów leśnym i tradycyjnym pomidorowym. Dania mięsne to: krupniok z patelni smażony z cebulką, podany z chlebem i ogórkiem kiszonym, na danie główne pierogi z mięsem z kaczki podane z konfiturą żurawinową. Kulinarny happy-end to dwa desery do wyboru: tarta z śliwką lub szarlotka na ciepło, obydwa desery podawane są z lodami waniliowymi.

Icy&Spicy

Icy & Spicy jest restauracją oferującą kuchnię subkontynentu indyjskiego, a w daniach czuć wpływy szczególnie z północno-zachodnich Indii, rejonu Punjab. Sercem kuchni jest oryginalny piec Tandoor, na którego ściankach przyrządzane są chlebki naan i grillowane mięsa i warzywa. Gości Festiwalu czekają tu autentyczne, indyjski smaki i armoaty. Na przystawkę Shakkar Khandi ki Tikki, czyli placuszki warzywne na chmurce z marchwi, kurkumy i szafranu. Na danie główne dwie propozycje do wyboru: szaszłyk z serem domowym Paneer i warzywami oraz z sosem miętowym na bazie jogurtu, podane z ryżem Basmati lub z pszennym chlebkiem Naan z dodatkiem sezamu, lub kofty baranie z nadzieniem z suszonej śliwki duszone w cesarskim sosie mughlai z dodatkiem masła klarowanego, orzechów nerkowca, śmietanki i zielonego kardamonu, podane z ryżem Basmati lub z pszennym chlebkiem Naan z dodatkiem masła. Deser do wyboru: Mango Falluda, czyli carski deser z dodatkiem mango, nasion bazylii indyjskiej, lodów oraz vermicelli, lub Jalebi- tradycyjny indyjski deser moczony w syropie cukrowym z dodatkiem zielonego kardamonu i szafranu. Miłośnicy indyjskiej kuchni- koniecznie zapiszcie ten adres!

MONO Patisserie& Bistro- Bielsko-Biała

Mono Pâtisserie & Restaurant mieści się w samym centrum Bielska-Białej przy ulicy Barlickiego. To niezwykłe połączenie restauracji i francuskiej cukierni z nieszablonowym podejściem do produktów. W popisowym wydaniu na wiosenny Festiwal zaprezentują dwa warianty menu, w wegetariańskim: suflet z batatów z tymiankiem, siemieniem lnianym i wędzonym twarogiem, tantanmen ramen, jajko marynowane w sosie sojowym, grillowaną kapustą pak choy, kiełkami fasoli mung i dymką, na deser mus z piecoznego kakao z galaretką wiśniową i kawową bezą. Dla mięsożerców: ravioloni szpinakowe z bawolą ricottą, gremolata z pietruszką, czosnkiem, kaparami, cytryną, orzeszki piniowe, pomidorki cherry, na danie główne duszone policzki wołowe z salsą paprykową, emulsją z awokado i czerwonym curry.

Boska

W miejscu w którym do końca XIX w. był najbardziej prestiżowy hotel na terenie Gliwic dziś jest Restauracja Boska, która łączy smaki kuchni włoskiej w najlepszym wydaniu z europejskimi smakami z XIX i XX w. Z okazji Festiwalu RestaurantWeek® Chef kuchni przygotował dwie propozycje menu, w pierwszej: krem cebulowy z konfiturą porzeczkową, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, duszoną cebulą i serem bursztyn, podane z focaccią, na danie główne nostalgiczne kluski śląske z cykorią, pesto bazyliowym, marchewkowym puree i jarmużem. Alternatywna propozycja to golonko prasowane, musztarda morelowa, konfitura z czerwonej cebuli i maślana brioszka, lub główny bohater popisowego menu: polędwica sous-vide, dziki brokuł, puree ziemniaczane z groszkiem, gorgonzola, szałwia i sos demi glace.

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!

RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza - bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Startuje najbardziej sensacyjny RestaurantWeek® w historii #FoodNewsGoodNews! - śląskie Nasze Miasto

Wróć na myslowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto