Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjemy najlepsze ciasta oraz pączki w Mysłowicach? Oto lista najlepszych cukierni w mieście według Orłów Cukiernictwa

Szymon Kwiatkowski
Szymon Kwiatkowski
Cukiernia - Piekarnia "MACIUŚ" Sp. z o.o. sp. k.
Cukiernia - Piekarnia "MACIUŚ" Sp. z o.o. sp. k. Szymon Kwiatkowski
Tłusty czwartek kojarzy nam się z pączkiem. Sprawdźcie, w których miejscach warto kupić pączki i inne słodkości! Poznajcie Orły Cukiernictwa — to zestawienie najlepszych cukierni w poszczególnych miastach w Polsce.

Dzisiaj 16 lutego wypada tłusty czwartek. Zaczęliśmy się więc zastanawiać, gdzie w naszym mieście można zjeść najlepsze ciasta, ciastka i pączki właśnie.

Zobacz listę TUTAJ

Najlepsze pączki w Mysłowicach

Gdzie w Mysłowicach kupimy najlepsze ciasta, pączki i inne słodkości z okazji tłustego czwartku? W naszej galerii prezentujemy laureatów plebiscytu Orły Cukiernictwa w naszym mieście. Oto ranking 9 cukierni, które według strony orlycukiernictwa.pl zasługują na miano najlepszych w Mysłowicach.

Zobacz galerię:

Czym są Orły Cukiernictwa?

Jak czytamy na stronie:

Nasz program został stworzony, aby spośród istniejących na rynku firm wyróżnić te najlepsze. Liderów branży, którzy wyznaczają kierunek, stawiają na rozwój i podnoszenie swoich kwalifikacji, dzięki czemu mogą sprostać wymaganiom swoich klientów. W odróżnieniu od licznych programów, w których uiszczenie opłaty jest jedynym warunkiem przyłączenia, Plebiscyty Branżowe Orły mają przejrzyste kryteria, w które wgląd ma każdy.

Tłusty czwartek

Tłusty czwartek wypada na ostatni czwartek przed wielkim postem (52 dni przed Wielkanocą). Według tradycji tego dnia można się objadać do woli. Święto znane jest również jako zapusty oraz mięsopust.

Geneza święta sięga jeszcze starożytnego Rzymu, kiedy to w taki sposób świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.

Pączki na słodko jakie znamy dzisiaj, w Polsce zaczęły występować w XVI wieku. Według tradycji przyjęło się, że jeśli ktoś nie zje pączka w tłusty czwartek, nie będzie mu się wiodło. Dawniej wyrób cukierniczy nadziewany był również migdałem lub orzechem włoskim. Wierzono, że ten, kto natrafi na takiego pączka, będzie miał szczęście w życiu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na myslowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto