6 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/a0/6a/5c9b8715bcf63_o_large.jpg)
fot. Pixabay.com
Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?
Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty)
Staphylococcus aureus, czyli gronkowiec złocisty, jest niebezpieczną bakterią, którą można zarazić się, spożywając skażone mleko i produkty mleczne, lody, pieczywo z kremem, sałatki, wyroby mięsne i wędliny, a także konserwy rybne. Gronkowcowe zatrucie pokarmowe objawia się: bólami brzucha, nudnościami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. W skrajnych przypadkach na skutek zakażenia gronkowcem złocistym może wystąpić zapaść. Leczenie tego zatrucia pokarmowego polega na przyjmowaniu antybiotyków.