MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w...
fot. Pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Yersinia enterocolitica (yersinoza)

Yersinia enterocolitica to bakteria, która może występować w surowym mleku kozim, mleku czekoladowym, wodzie i surowym mięsie(głównie wieprzowym). Spożycie produktów spożywczych zainfekowanych yersinią może skutkować rozwojem jersiniozy jelitowej i pozajelitowej. Ich charakterystyczne objawy to: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, a także nieznacznie podwyższona temperatura ciała. Niekiedy może pojawić się także: rumień zakaźny, obrzęk, ból stawów i wysypka. Leczenie zakażenia yersinią polega w głównej mierze na nawadnianiu organizmu i stosowaniu diety lekkostrawnej.

Zobacz również

UJ przedstawia stanowisko ws. okupacji "Kamionki": "Nie zabraniamy strajkować"

UJ przedstawia stanowisko ws. okupacji "Kamionki": "Nie zabraniamy strajkować"

Wójt Czarnocina odwiedziła najstarszą mieszkankę gminy. Spotkanie przy herbatce

Wójt Czarnocina odwiedziła najstarszą mieszkankę gminy. Spotkanie przy herbatce

Polecamy

Najlepszy kompot na zimę. Z przepisu babci zachowuje piękny kolor i nie pleśnieje

Najlepszy kompot na zimę. Z przepisu babci zachowuje piękny kolor i nie pleśnieje

Takiego deseru jeszcze nie jedliście. Zrób gofry z popularnym owocem

Takiego deseru jeszcze nie jedliście. Zrób gofry z popularnym owocem

Spędzamy tak już w sumie ponad 100 dni w roku. Jak mądrze wykorzystać czas online?

Spędzamy tak już w sumie ponad 100 dni w roku. Jak mądrze wykorzystać czas online?