Przepis z restauracji Pod Ratuszem: Makowiec na kruchym cieście z sosem czekoladowym

MCH
Barbara Myszka i jej makowiec. Pyszny, próbowaliśmy.
Barbara Myszka i jej makowiec. Pyszny, próbowaliśmy. Monika Chruścińska
Zamiast kurczaka w koszyku czy kaczki po myśliwsku - barszcz z uszkami, kapusta, karp smażony. Restauracja Pod Ratuszem, wyróżniona certyfikatem DZ za śląską kuchnię, szykuje się na Wigilię. - Co roku o tej porze w naszym menu znajdziemy wigilijne potrawy - zaznacza Barbara Myszka, właścicielka lokalu. Specjalnie dla Czytelników DZ zdradza swój przepis na pyszny makowiec.

Składniki na ciasto: 60 dkg mąki krupczatki, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 4 żółtka, 1 kostka margaryny, 1 łyżeczka smalcu, 3 łyżki śmietany. Składniki na masę makową: 1/2 kostki masła, 1,5 szklanki cukru, 0,7 kg maku, bakalie - orzechy, migdały, pomarańcza kandyzowana - wg. uznania. Olejek rumowy lub arakowy.

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na trzy części, z tego 1/3 wkładamy na ok. godziny do zamrażalnika. Pozostałą wykładamy na blachę. Mak mielimy dwukrotnie, gotujemy w mleku, maśle z bakaliami i cukrem. Masę rozkładamy na ciasto. Wyciągamy zamrożone ciasto i ścieramy na tarce, jako kruszonkę. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem lub kokosem. Z tabliczki gorzkiej czekolady, 1/4 kostki masła i 2 łyżek śmietany przygotowujemy sos czekoladowy do polania ciasta. Wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy ciasto.

Tych produktów nie łącz z kawą, bo sobie zaszkodzisz!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie