Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić podpłomyki z patelni? Pysznie smakują z masłem i czosnkiem niedźwiedzim. Poznaj przepis na najprostszy i szybki domowy chleb

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Podpłomyki z patelni to najlepsze i najprostsze domowe pieczywo. Zawsze się udają i są szybkie do przygotowania. Nie musisz robić zaczynu i czekać, aż ciasto podrośnie. Całość zrobisz jedynie z wody, mąki i przypraw. Przekonaj się, jakie są smaczne i pachnące. Wypróbuj przepis na domowe podpłomyki z masłem i czosnkiem niedźwiedzim.

W skrócie:

Ziołowe podpłomyki z masłem
Apetycznie chrupiące i pachnące ziołami podpłomyki. Podpowiadam, jak zrobić je na suchej patelni. Katarzyna Puczyńska

Domowe pieczywo z patelni. Sprawdzony przepis

Mam dla ciebie prosty przepis na domowe podpłomyki z patelni. To pachnące i bardzo smaczne pieczywo, które może przygotować każdy, bez specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczy zagnieść ciasto z mąki i wody, a następnie usmażyć na suchej patelni. Proponuję doprawić podpłomyki pachnącym czosnkiem niedźwiedzim i zjeść z masełkiem. Pasują także do sałatek, przekąsek czy gulaszu.

Przepis na podpłomyki z patelni

czas przygotowania: ok. 45 minut
porcja na: 8 dużych podpłomyków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub innych ulubionych ziół,
  • ok. 200 ml ciepłej wody,

do podania:

  • masło,
  • czosnek niedźwiedzi.

Jak zrobić tradycyjne podpłomyki na patelni? Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiej obie mąki.
  2. Dodaj sól i czosnek niedźwiedzi.
  3. Wlej ciepłą wodę i najpierw wymieszaj całość łyżką, a następnie zagnieć rękami.
  4. Uformuj z ciasta kulę i odstaw pod przykryciem na minimum 15 minut.
  5. Podziel ciasto na równe części.
  6. Każdą porcję ciasta rozwałkuj na cienki placuszek. Staraj się nie podsypywać zbyt dużo mąki.
  7. Rozgrzej suchą patelnię (najlepiej z nieprzywierającą powłoką, jeśli nie masz takiej w domu, to posmaruj patelnie odrobiną oleju).
  8. Smaż podpłomyki po ok. 3 minuty z każdej strony.
  9. Jeszcze gorące posmaruj masłem i posyp czosnkiem niedźwiedzim lub ulubionymi ziołami. Smacznego.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić podpłomyki z patelni? Pysznie smakują z masłem i czosnkiem niedźwiedzim. Poznaj przepis na najprostszy i szybki domowy chleb - Strona Kuchni

Wróć na myslowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto