Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje...
fot. pixabay.com

Zagrożenia w żywności. Jakie bakterie mogą występować w popularnych produktach spożywczych?

Listeria monocytogenes (listerioza)

Listeria monocytogenes jest bakterią, która występuje powszechnie w środowisku naturalnym. Może ona bytować w surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych, w mięsie (zarówno surowym, jak i gotowanym) oraz w surowych rybach. Zakażenie listerią monocytogenes skutkuje listeriozą – chorobą, która może pojawić się nawet trzy miesiące po spożyciu skażonej żywności. Objawia się ona: wymiotami, biegunką i nieznacznie podwyższoną temperaturą ciała. Niekiedy listeriozie może towarzyszyć zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Dodatkowo w przypadku zakażenia u dzieci może wystąpić posocznica (sepsa), która jest stanem bezpośrednio zagrażającym życiu. Leczenie listeriozy polega na przyjmowaniu antybiotyków.

Zobacz również

Ponad 700 osób startowało w Pucharze Polski w sumo w Kielcach [ZDJĘCIA]

Ponad 700 osób startowało w Pucharze Polski w sumo w Kielcach [ZDJĘCIA]

Śląsk szykuje wzmocnienia na puchary. Przyjdzie piłkarz z klubu Bundesligi

NOWE
Śląsk szykuje wzmocnienia na puchary. Przyjdzie piłkarz z klubu Bundesligi

Polecamy

Toyota. Jakie modele są najpopularniejsze w Polsce?

Toyota. Jakie modele są najpopularniejsze w Polsce?

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje

Przegląd tygodnia od 5.05 w Mysłowicach

Przegląd tygodnia od 5.05 w Mysłowicach