Za tymi przysmakami naszych babć tęsknimy, czyli nostalgia food. Tradycyjne przepisy na pierogi i inne dania

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Śliwki, morele, a może truskawki? Do knedli trafiały świeże owoce sezonowe.

Składniki:
250 g twarogu
5 łyżek masła
2 jajka
140 g mąki
cukier i sól

Masło roztapiamy i rozcieramy z twarogiem, jajkami, szczyptą soli, łyżką cukru. Dosypujemy mąkę stopniowo, by powstało miękkie ciasto. Formujemy kulę, zostawiamy na pół godziny pod ściereczką.

Jeśli wybieramy owoce, które mają pestkę, trzeba ją usunąć. Rozwałkowujemy delikatnie ciasto i wycinamy koła, Układamy owoce, sklejamy knedle starannie, by sok z owoców nie wyciekł. Gotujemy ok. 10 minut.
Śliwki, morele, a może truskawki? Do knedli trafiały świeże owoce sezonowe. Składniki: 250 g twarogu 5 łyżek masła 2 jajka 140 g mąki cukier i sól Masło roztapiamy i rozcieramy z twarogiem, jajkami, szczyptą soli, łyżką cukru. Dosypujemy mąkę stopniowo, by powstało miękkie ciasto. Formujemy kulę, zostawiamy na pół godziny pod ściereczką. Jeśli wybieramy owoce, które mają pestkę, trzeba ją usunąć. Rozwałkowujemy delikatnie ciasto i wycinamy koła, Układamy owoce, sklejamy knedle starannie, by sok z owoców nie wyciekł. Gotujemy ok. 10 minut. 123rf
Udostępnij:
Wchodzisz do domu dziadków, a tam pachnie świeżym ciastem drożdżowym, babcia podaje rosół z własnoręcznie robionym makaronem, potem będą pierogi. Smaki dzieciństwa przywołują piękne wspomnienia, często beztroskiego czasu. Ile dziś dalibyśmy za to, żeby choć na chwilę powrócić do tamtych dni... Coraz częściej podejmujemy to wyzwanie, staramy się odtworzyć przepisy babci. Dziś taki trend nazywany jest nostalgia food. Sprawdziliśmy, które przepisy według babci są poszukiwane najczęściej.

Smaki dzieciństwa w trendzie, bo pierogi babci były najlepsze

W tym roku trend "comfort food", czyli jedzenie wzbudzające pozytywne emocje zostanie rozszerzone o głębsze doznania – sentymentalne konotacje, uważają twórcy aplikacji Too Good to Go, która przyczynia się do zapobiegania marnowaniu jedzenia. Posmakowaliśmy już kuchni świata, nasyciliśmy się smakami Wloch, Grecji, Ameryki czy szerokiej Azji. Tęsknimy za smakami dzieciństwa i próbujemy je odtwarzać.

Nostalgia food to nic innego jak przepisy naszych babć. To powrót do korzeni, kultywowanie prostych form i przepisów bez zbędnych ozdobników. W przygotowaniu posiłków będzie liczyć się oszczędność, dbanie o przydomowy ogródek uprawiany na własne potrzeby czy wykorzystywanie resztek w kuchni.

Smak, zapach, a nawet fakturę próbujemy odtworzyć. Dlatego cennym znaleziskiem jest zeszyt babci z przepisami.

Tych przepisów babć szukamy w internecie najczęściej

  • pierogi
  • faworki/chrusty
  • barszcz ukraiński
  • barszcz czerwony
  • kluski leniwe
  • kotlety mielone
  • zupa ogórkowa
  • dżem truskawkowy
  • ćwikła z chrzanem
  • pampuchy
  • ogórki małosolne
  • zupa szczawiowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Za tymi przysmakami naszych babć tęsknimy, czyli nostalgia food. Tradycyjne przepisy na pierogi i inne dania - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie