Składniki na paschę wielkanocną:
- 3 l mleka świeżego tłustego
- 0,5 l kwaśnej śmietany
- 6 jajek
- 20 dkg masła
- 1 szklanka cukru pudru
- zapach śmietanowy lub pomarańczowy
- do dekoracji np. brzoskwinie, morele, rodzynki, orzechy, truskawki, winogrona
Do zrobienia paschy potrzebna jest także gaza niejałowa, do kupienia w każdej aptece.
Przygotowanie domowego twarożku na paschę wielkanocną
Mleko wlewamy do dużego garnka i podgrzewamy.
Następnie miksujemy kwaśną śmietanę z jajkami. Gdy masa będzie jednolita wlewamy ją do mleka i powoli podgrzewamy do zagotowania, na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Z masy zacznie powstawać twarożek (ZOBACZ ZDJĘCIA W GALERII).
Na durszlak wyłożony gazą wyławiamy łyżką powstały twarożek. Zawiązujemy gazę i obciążamy talerzykiem, by jak najbardziej odsączyć masę.
Tradycyjna pascha wielkanocna
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce wystudzony twarożek. Na koniec warto dodać zapach śmietankowy lub pomarańczowy.
Gotową masę serową przekładamy do miski wyłożonej folią spożywczą (ZOBACZ ZDJĘCIE W GALERII). Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem dekorujemy paschę wielkanocną według uznania.
Zobacz także inna nasze przepisy:
Migdałowe brownie
Smalec wegetariański
Bułeczki śniadaniowe
Ciastka w 5 minut
Curry z kurczaka z ananasem
Fasolka po bretońsku
Ciasto z jabłkami i kremem
Sernik na kruchym cieście
Blok czekoladowy
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?