MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Choć kiszona kapusta jest bardzo kojarzona z kuchnią polską,...
fot. timolina/freepik

Tanie fermentowane superfoods. Jedz na piękną skórę, włosy, odchudzanie i zdrowie psychiczne

Kiszona kapusta na trawienie

Choć kiszona kapusta jest bardzo kojarzona z kuchnią polską, to taka potrawa była znana już w VII w p.n.e. w Chinach. Kiszona kapusta zawiera probiotyki, które wspierają zdrowie jelit, a także witaminy A i C.

Badania wykazały, że jedzenie kiszonej kapusty może pomóc złagodzić objawy u osób z zespołem jelita drażliwego (IBS). Inne z kolei sugerują, że probiotyki znajdujące się w sfermentowanej żywności (takiej jak kiszona kapusta) mogą zarówno zapobiegać, jak i leczyć raka piersi.

Regularne spożywanie kiszonej kapusty może obniżyć poziom cholesterolu, tkanki tłuszczowej i cukru we krwi, zapobiegać rozwojowi różnych nowotworów, chorób serca i zwężeniu tętnic, a także poprawiać odporność i zdrowie metaboliczne.

Sprawdź, kto nie powinien jeść kiszonej kapusty

Zobacz również

Muzeum Historii Klubu Iskry Kielce włącza się w Noc Muzeów

Muzeum Historii Klubu Iskry Kielce włącza się w Noc Muzeów

Transport konny do Morskiego Oka zostaje, ale będą nowe ograniczenia

Transport konny do Morskiego Oka zostaje, ale będą nowe ograniczenia

Polecamy

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Pęka ci głowa? Możesz chorować na dolegliwość, która dotyka 4 na 10 Polaków

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?

Hulajnoga elektryczna. Czy wiesz gdzie powinieneś zaparkować?

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce