Każda restauracja na Szlaku jest odpowiednio oznakowana, w menu znajduje się specjalna wkładka z potrawami regionalnymi, które uzyskały certyfikat Śląskich Smaków. W restauracji Dwór Bismarcka to: wodzionka z bratkartoflami, rolada śląska, gumiklejzy i modro kapusta, a na deser gruszki w sosie malinowym.
Dania są obowiązkowymi pozycjami w menu restauracji właściwie od początku jej istnienia. Dokładnie od 2005 roku. Wtedy Grzegorz Loska przejął lokal i zmienił go z dyskoteki w restaurację. Od początku wiedział, że chce serwować regionalne dania. Takie, jak u mamy. I udało się. A certyfikat jest tego gwarantem.
Restauracje, zanim wpisane zostały na szlak, przeszły ścisły proces certyfikacji, podczas którego specjalna komisja sprawdzała czy dania są przygotowywane według tradycyjnych receptur. Oceniała też sam lokal - jego personel, jak i jakość obsługi.
W Dworze Bismarcka realizowany był też ostatni odcinek programu „Rączka gotuje”. Jego gospodarz, Remigiusz Rączka, gotował na wizji z szefem kuchni mysłowickiej restauracji.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?