Wedle polskiego prawa szkoły podstawowe mają ustawowy obowiązek zapewnić w trakcie dnia jeden ciepły posiłek oraz stworzyć miejsce do jego spożycia. Dzięki rządowemu programowi, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Mysłowicach będzie mogła to zrobić w zdrowy i sprawny sposób.
Otwarcie kuchni w SP1 w Mysłowicach
Od poniedziałku 31 października SP1 w Mysłowicach może cieszyć się wyremontowanym obiektem gastronomicznym. Wszystko dzięki programowi „Posiłek w szkole i w domu”. Kuchnia została poddana gruntownemu remontowi oraz wyposażona w nowy sprzęt.
Nowa kuchnia w naszej szkole bardzo wiele zmienia, do tej pory mieliśmy już sprzęt wysłużony, wiele rzeczy się psuło. Unowocześnienie tej kuchni dało nam wiele możliwości. Po pierwsze zwiększyło to przepustowość kuchni, wydajemy na dzień dzisiejszy 100 obiadów więcej niż dotychczas. Wcześniej było to niemożliwe, a teraz nowoczesne sprzęty nam na to pozwalają. Dodatkowo poprawiło to też komfort pracy obsługi — informowała nas Eleonora Janowska, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Mysłowicach.
Program „Posiłek w szkole i w domu”
Jak wspomnieliśmy, nowa kuchnia nie byłaby możliwa, gdyby nie działający od stycznia 2019 roku program „Posiłek w szkole i w domu”, którego celem jest zapewnienie dzieciom posiłku przygotowanego w stołówce szkolnej. Sam program dofinansowany jest ze środków budżetu państwa.
Szkoła projekt złożyła w zeszłym roku w okolicach października, a prace ruszyły w tegoroczne wakacje. Łączny koszt powstania kuchni wynosił 100 tysięcy złotych, z czego 80 tysięcy pochodziło z programu a 20 tysięcy to wkład własny, które użyczyło miasto Mysłowice.
Zdrowe posiłki w szkole
Dzięki nowoczesnemu sprzętowi prócz sprawnego przygotowania posiłków szkoła co ważne przygotowuje je zdrowo.
Nowy sprzęt pozwolił nam gotować zdrowiej dla naszych dzieci ze względu na posiadany przez nas piec konwekcyjno-parowy, więc ta technologia pozwala nam np. pieczenie mięsa bez dodatków tłuszczy, dzięki czemu w zdrowy sposób podajemy te dania — dodawała, dyrektor szkoły.
Wśród pozyskanych przez placówkę sprzętów znalazły się, chociażby: dwie nowoczesne zmywarki, dwa okapy przemysłowe, kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym, szafki metalowe, szafki przelotowe, lampy owadobójcze, piec konwekcyjno-parowy, nowoczesne meble i krany oraz obieraczka do ziemniaków, która jak opowiadała nam Pani dyrektor, jest w stanie obrać 120 kilo ziemniaków w godzinę.
Zobacz, jak wygląda kuchnia:
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?