6 z 15
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Nadmierne jedzenie ogórków kiszonych może nasilać cofanie...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/de/17/628f699d6a1bf_o_large.jpg)
fot. tommaso79/GettyImages.com
Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Osoby z tymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie kiszonek. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie
Refluks żołądkowo-przełykowy
Nadmierne jedzenie ogórków kiszonych może nasilać cofanie się treści pokarmowej do przełyku. Takie warzywa mają kwaśny odczyn, co dodatkowo zwiększa kwaśność w żołądku i powoduje drażnienie jego błony śluzowej. Jednak nie wszystkie osoby czują się źle po zjedzeniu ogórków kiszonych, dlatego spożywanie ich jest kwestią indywidualną. Lekarze natomiast zalecają całkowitą rezygnację z kiszonek w przypadku nadżerek przełyku.