Jajka z wolnego wybiegu z bakteriami Salmonelli! Jest ostrzeżenie GIS

red.Zaktualizowano 
Główny Inspektorat Sanitarny wystosował ostrzeżenie dotyczące partii jaj z wolnego wybiegu, w których wykryto bakterie Salmonella enteritidis. Jak informuje Główny Inspektorat Sanitarny, spożycie jajek może stanowić zagrożenia dla zdrowia! Szczegółowe informacje, w tym numery serii oraz zdjęcia opakowań, znajdziecie poniżej.

Salmonella w jajach z wolnego wybiegu. GIS ostrzega i wycofuje

Powodem wycofania jajek z jest wykrycie bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pochodzących z kurnika K-16.

Jak czytamy w komunikacie GIS:

- Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję z dnia 27.09.2019 r. nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16. Jednocześnie decyzja zawiera zakaz wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z należącego do podmiotu kurnika K-16, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku

Proces wycofywania nadzoruje Państwowa Inspekcja Sanitarna.

GIS ostrzega, że nie należy spożywać jaj (szczególnie na surowo) o wskazanych w komunikacie numerach partii. Mogą one stanowić potencjalne zagrożenia dla zdrowia.

Zdjęcia jaj z wolnego wybiegu wycofanych przez GIS

Szczegółowe informacje o jajach z wolnego wybiegu wycofanych przez GIS

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce:
1PL 30261302 W-WYBIEG

Oznakowania opakowań dostępnych w sprzedaży:

Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii:

  • 08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 12.10.2019 r.
  • 14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.

Numery partii/ data minimalnej trwałości:

  • nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019
  • nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019
  • nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019
  • nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019
  • nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019

Producent: Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki,
ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302.

Zakład pakowania jaj: Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905.

Te produkty wycofano ze sklepów! Mogą ci zaszkodzić

Czytaj także

polecane: FLESZ: Niebawem zmiana czasu, jedna z ostatnich

Wideo

Materiał oryginalny: Jajka z wolnego wybiegu z bakteriami Salmonelli! Jest ostrzeżenie GIS - śląskie Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3