Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Początki państwa Polskiego...
fot. Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Początki państwa Polskiego

W X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt. Jedzono tłusto, słono, całość zaś zapijano piwem i miodem pitnym. 966 rok wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa sprowadził do Polski tradycję jedzenia ryb, białe pieczywo, oliwę i wino.

Dziesięciowieczny podróżnik Ibrahim ibn Jakub pisał o Polsce:

[...] ona obfituje w zboże i mięso i miód i ryby.

Zobacz również

Olimpijskie stroje Polaków. "Okropnie brzydkie" |ZDJĘCIA

Olimpijskie stroje Polaków. "Okropnie brzydkie" |ZDJĘCIA

W jakim składzie Arka zagra z Wisłą? Dylematy trenera Łobodzińskiego

W jakim składzie Arka zagra z Wisłą? Dylematy trenera Łobodzińskiego

Polecamy

Urologia Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego wzbogaciła się o nowy sprzęt

Urologia Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego wzbogaciła się o nowy sprzęt

Kino Kolory poleca się na chłodny weekend. Emocji będzie sporo

Kino Kolory poleca się na chłodny weekend. Emocji będzie sporo

Elżbieta Zieja rektorem KANS

Elżbieta Zieja rektorem KANS