Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dlaczego śniadanie jest ważne? [ROZMOWA]

Olga Krzyżyk
Dlaczego śniadanie jest ważne? [ROZMOWA]
Dlaczego śniadanie jest ważne? [ROZMOWA] mat. nadesłane
Rozmowa z Adrianną Barczyńską z poradni „Dobry dietetyk” z Mysłowic. Dowiemy się dlaczego trzeba zjeść śniadanie, co najlepiej sobie przygotować, czego unikać i ile powinno zawierać kalorii.

Dlaczego śniadanie jest ważne? [ROZMOWA]
Dietetyk Adrianna Barczyńska z poradni „Dobry dietetyk” z Mysłowic mówi o odżywianiu. Podczas rozmowy z Dziennikiem Zachodnim dietetyczka wyjaśnia dlaczego ważne jest śniadanie i co powinniśmy zjeść na ten pierwszy posiłek w ciągu dnia.

Dlaczego zaleca się, aby dzień rozpocząć od śniadania?
Pierwsze śniadanie powinniśmy zjeść do jednej godziny od obudzenia się. W ten sposób pobudzamy nasz metabolizm. Dlatego śniadanie nie tylko jest ważne, ale można nawet powiedzieć, że jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno być pełnowartościowe, tak by zawierało w sobie zarówno białko, tłuszcze jak i węglowodany. Dzięki temu będzie się powoli wchłaniało i uwalniało energię przez kilka godzin. Śniadanie powinno pokrywać ok. 20-25 procent zapotrzebowania na energię w ciągu dnia. To ile powinno zawierać kalorii uzależnione jest od płci, wieku osoby, a także tego co się robi. Przyjmijmy, że wartość ta jest w przedziale od 300 do 500 kcal.

To co powinniśmy w takim razie jeść na śniadanie?
Przede wszystkim możemy zrobić zdrowe kanapki. Trzeba jednak pamiętać, by wybierać pełnoziarniste pieczywo np. żytnie, razowe lub graham. Jeżeli kupujemy bułki to trzeba sprawdzić, czy rzeczywiście są zrobione z mąki pełnoziarnistej. Bywa tak, że producenci farbują bułki słodem jęczmiennym, by wyglądały jakby nie były z białego pieczywa. Gdy wybierzemy już pieczywo to smarujemy kanapkę cienką warstwą naturalnego masła. Potrzebne jest nam też białko. Na kromkę możemy położyć chudą wędlinę drobiową, ser żółty lub biały oraz warzywa: sałatę, pomidora, paprykę. Do tego jemy jakiś sezonowy owoc; jabłka, gruszki lub kiwi.

Czy warto jeść drugie śniadanie?

Posiłki powinniśmy jeść co 3, 3,5 godziny. Na drugie śniadanie powinniśmy zjeść też np. kanapki lub jogurt z musli. Ważne jest, aby jednak płatki te nie były słodkie, czy sklejone, gdyż wtedy zawierają dużo cukru. Drugie śniadanie powinno dostarczyć nam energii. To nie tylko przekąską.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na myslowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto