MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas...
fot. draghicich/123RF

Często czujesz ból gardła? Być może spożywasz produkty, które powodują podrażnienie i nasilają stan zapalny. Sprawdź, co szkodzi gardłu

Twarde i suche pokarmy

Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas gryzienia pękają na mniejsze kawałki o bardzo ostrych brzegach. Takie pokarmy zwiększają ryzyko podrażnienia gardła, a w skrajnych przypadkach mogą się również wbić w błonę śluzową, a tym samym stworzyć miejsce wniknięcia różnego rodzaju bakterii. Zaleca się, aby pokarmy takie jak sucharki, suchy chleb czy chipsy dokładnie przeżuwać, aż staną się mocno rozdrobnione.

Zobacz również

Hubert Hurkacz poznał potencjalnych rywali. Łatwa ścieżka w tegorocznym French Open?

Hubert Hurkacz poznał potencjalnych rywali. Łatwa ścieżka w tegorocznym French Open?

Włochy podały szeroką kadrę na Euro 2024. W tym składzie obronią tytuł?

Włochy podały szeroką kadrę na Euro 2024. W tym składzie obronią tytuł?

Polecamy

Szukasz niebanalnego prezentu dla mamy? Na Dzień Matki podaruj lecznicze nalewki

Szukasz niebanalnego prezentu dla mamy? Na Dzień Matki podaruj lecznicze nalewki

Klocki hamulcowe. Docieranie klocków hamulcowych. Jak to się robi?

Klocki hamulcowe. Docieranie klocków hamulcowych. Jak to się robi?

Choroby dziecięce? Te wirusy są niezwykle groźne u dorosłych

Choroby dziecięce? Te wirusy są niezwykle groźne u dorosłych