MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wpływ jajek na zwiększenie cholesterolu we krwi budzi wiele...
fot. peteers/123RF

Cierpisz na miażdżycę lub jesteś po zawale serca? Tych produktów lepiej unikaj. Mogą zwiększyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Smażone jajka

Wpływ jajek na zwiększenie cholesterolu we krwi budzi wiele kontrowersji. Najnowsze badania wykazały, że wpływ jajek na poziom cholesterolu we krwi jest niewielki. Jednak w Polskiej kuchni jajka często spożywane są w towarzystwie smażonego boczku lub kiełbasy, które w znaczący sposób wpływają na podwyższenie cholesterolu we krwi.

U osób chorujących na miażdżycę, cukrzycę lub hiperlipidemię nie zaleca się spożywania więcej niż jednego jajka dziennie. Należy pamiętać, że potrawy mączne, takie jak naleśniki, również często mają w swoim składzie jajko.

Zobacz również

Wisła Kraków staje przed trudniejszym zadaniem w eliminacjach do Ligi Europy

Wisła Kraków staje przed trudniejszym zadaniem w eliminacjach do Ligi Europy

Na Obwodnicy Trójmiasta płonął samochód. Po chwili doszło do kolizji

Na Obwodnicy Trójmiasta płonął samochód. Po chwili doszło do kolizji

Polecamy

Kotor – klejnot Czarnogóry. Co warto zobaczyć podczas urlopu w tym mieście?

Kotor – klejnot Czarnogóry. Co warto zobaczyć podczas urlopu w tym mieście?

Ulubiony przysmak nie tylko dzieci jest coraz droższy. Dlaczego?

Ulubiony przysmak nie tylko dzieci jest coraz droższy. Dlaczego?

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!