Spis treści
Piwa w regionie karkonoskim. Najstarszy browar w Lwówku Śląskim. Krótka historia
W regionie karkonoskim i okolicy najstarszym jest browar w Lwówku Śląskim, który otrzymał przywilej warzenia piwa od księcia Henryka Brodatego w 1209 roku. W pierwszej połowie XVI wieku ulice miasta wręcz ociekały trunkiem – w jego granicach działało aż 456 browarów w domach mieszczańskich.
Lata świetności zakładu przypadają na lata 1861 - 1936, gdy browar był w rękach rodziny Hohbergów. Julius Hohberg znacznie rozbudował browar i uczynił z przedsiębiorstwa jedno z największych tego typu na Dolnym Śląsku.
W 1936 roku przedsiębiorstwo zostało przejęte przez browar z Görlitz. Po II wojnie światowej zarządcą browaru zostały Jeleniogórskie Zakłady Piwowarsko-Słodownicze. Zakład przeszedł gruntowną modernizację. Potem przez kolejne lata zmieniali się jego właściciele, zakład rozbudowywano i unowocześniano. Warzone tu piwo nie straciło swojego smaku i dobrej marki.
Przeczytaj więcej o Browarze Lwówek 1209
Lokalne browary w regionie karkonoskim
Rozwój browarnictwa wiąże się z wielką akcją kolonizacyjną, która przeobraziła gospodarcze i społeczne oblicze Dolnego Śląska. Kolejne wieki sprzyjały rozwojowi piwowarstwa, szczególnie za sprawą ciągle ulepszanej technologii produktu oraz jakości trunku. Od XVIII w., gdy ziemie te zostały objęte zaborem pruskim, nastąpiły najintensywniejsze przeobrażenia istniejących browarów.
Kolejne browary powstawały w następnych latach, jak grzyby po deszczu. Działały niemal w każdym miasteczku w regionie karkonosko -izerskim.
- W Jeleniej Górze
- W Miedziance
- W Mirsku
- Gryfowie Śląskim
- Miłkowie
- Sobieszowie
- Bukowcu
- Sosnówce
- Kowarach (W Domu Tradycji w Kowarach działa mini muzeum piwowarstwa. Na zwiedzających czeka zbiór kufli i akcesoriów związanych z tym trunkiem, a dzięki bogatej kolekcji zdjęć można odbyć sentymentalną wycieczkę po nie istniejących już gospodach, zajazdach czy restauracjach)
- Podgórzynie
Miłośników złotego trunku przybywało i to spowodował powstawanie browarów przemysłowych, które mogły produkować znacznie większe ilości piwa. Pierwsze takie zakłady powstały w XIX wieku. Działały one w Cieplicach i Jeleniej Górze.
O innych browarach na Dolnym Śląsku czytaj tutaj
Wyprawy szlakiem piwa
W przewodnikach po Śląsku w XIX wieku opisywane były wyprawy szlakiem kufli piwa.
Turyści piwni pojawiali się porannym pociągiem i szli w kierunku Śnieżnej Kopy. W każdym schronisku wypijali kufel piwa i zajadali się gulaszem lub parówkami. Drogę wskazywały im tablice w schroniskach „Kwadrans do pilznera”, więc bez trudu docierali na kolejny kufel. Wraz z wypitymi trunkiem śpiewali coraz głośniej, aż do ochrypnięcia - przytacza wspomnienia turystów Krzysztof Koziołek, autor kryminału "Nad Śnieżnymi Kotłami".
Także i dzisiaj można zwiedzać Dolny Śląsk śladem winnic i browarów. Są na nim 29 winnic i 12 browarów. Przeczytacie o nich
TUTAJ
Powrót do lokalnych tradycji warzenia piwa. Lista browarów
Do tradycji warzenia niewielkich ilości piwa metodą rzemieślniczą, nawiązują niewielkie browary, które działają w Sudetach po polskiej i czeskiej granicy. Są dobrym pretekstem do wyrwania się z domu i połączenia degustacji ze zwiedzaniem regionu.
Piwo wraz z całą otoczką produkcyjną i promocyjną nieodzownie wiąże się z turystyką kulinarną (ang. food tourism), w przypadku której turystyka piwna (ang. beer tourism) odgrywa coraz istotniejszą rolę. Polska, mając korzystne warunki do uprawy zbóż i bogate tradycje kulinarne, jest krajem o dużych predyspozycjach rozwoju tej formy turystyki - piszą Mateusz Rogowski i Michał Kuc w swojej pracy "Możliwości rozwoju turystyki w oparciu o browary regionalne Dolnego Śląska, Wielkopolski i Ziemi Lubuskiej.
Obecnie w Sudetach działają browary
- W Karpaczu (Sowiduch)
- W Szklarskiej Porębie (Mariental)
- W Lwówku Śląskim (Lwówek 1209 )
- W Miedziance w Rudawach Janowickich (Browar Miedzianka)
- W Nowych Rochowicach w gminie Bolków (Roch)
- We Wleniu (Dolina BoBru).
Przeczytaj tutaj o budowie drugiego browaru w Miedziance
Kliknij w galerię i dowiedz się więcej o lokalnych w regionie karkonoskim
[galeria_przycisk]
Karkonoska Ścieżka Piwa w Czechach
Ścieżka liczy 35 kilometrów i łączy cztery małe lokalne browary. Prowadzi przez najpiękniejsze partie Karkonoszy, a wędrówkę po niej można połączyć z wejściem na Śnieżkę.
Komu uda się wypić na każdym przystanku chociaż dwa kufle piwa, ten otrzyma nagrodę: w każdym browarze otrzyma pieczątkę, a po uzbieraniu kompletu czterech pieczątek w ostatnim browarze na trasie otrzyma mały upominek-zachęcaja do wycieczki czescy browarnicy
Po czeskiej stronie Karkonoszy browary działają
- W Harrachovie (Novosad & syn)
- W schronisku Lucni Bouda ( Parohac )
- W Pecu pod Śnieżką
- W Małej Upie ( Trautenberk)
- W Vrchlabi (Krkonošský Medvěd i Hendrych)
- Na przełęczy Friesovy boudy, gdzie można skosztować piwa Fries
Czytaj o innych ciekawych miejscach na Dolnym Śląsku
Obejrzyj także
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?