W księgarniach dostępna jest już druga część poradnika "Kuchnia Fit. Wspólne gotowanie".

Konrad Gaca, "Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie"
PREMIERA: 13 maja
Wydawnictwo: Burda Publishing Polska
Cena: 39,90
Liczba stron: 260
Oprawa miękka

Pierwsza książka Konrada Gacy „Kuchnia Fit” szybko stała się hitem wśród osób dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę. Druga część poradnika „Kuchnia Fit 2. Wspólne gotowanie”, która właśnie ukazała się nakładem wydawnictwa Burda Książki, to zbiór oryginalnych propozycji dań nie tylko autorstwa Konrada Gacy, ale także czytelników, znanych polskich blogerów oraz szefa kuchni hotelu GACA SPA.

Zobaczcie, co proponuje dla Was Konrad Gaca.

ŚNIADANIA



Kasza jaglana z pomidorem i czosnkiem

Składniki
kasza jaglana, 50 g
czosnek, 1 ząbek
pomidor, 150 g
bazylia, 6 listków
tymianek, 2 gałązki
pieprz czarny do smaku

Wykonanie
Kaszę przelewamy wrzątkiem i gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Do kaszy dodajemy pomidora i posiekane zioła z czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Omlet ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki
jajka, 2 szt.
szpinak, 30 g
pieczarki, 20 g
masło bez soli, 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa, 2 szczypty
czosnek, 1 ząbek
pieprz czarny do smaku

Wykonanie
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sparzony wrzątkiem szpinak, pokrojone drobno pieczarki i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na delikatnie rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i rozpuszczamy je. Na tak przygotowaną patelnię wlewamy jajka ze szpinakiem i pieczarkami. Czekamy, aż jajka się zetną, i przewracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze kilka minut.

OBIADY



Krem z pieczonej dyni z imbirem i rozmarynem

Składniki
dynia, 1 kg
imbir, 5 g
rozmaryn, 1 duża gałązka
czosnek, 2 ząbki
oliwa z oliwek, 2 łyżki
jogurt naturalny, 2 łyżki
pieprz do smaku

Wykonanie
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę, po czym przekładamy do miski. Rozmaryn, imbir i czosnek dokładnie siekamy, mieszamy z oliwą, pieprzem i dodajemy do dyni. Całość bardzo dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Pieczemy w temperaturze 200°C około 20 minut. Po upieczeniu miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Jeżeli krem będzie za gęsty, można dolać odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do talerzy. Do każdej porcji dodajemy łyżkę jogurtu. Dekorujemy małą gałązką rozmarynu.

Makaron razowy z krewetkami i pomidorkami

Składniki
makaron razowy spaghetti, 50 g
krewetki 31/40, 150 g
pomidorki koktajlowe, 8 szt.
czosnek, 1 ząbek
tymianek, 2 gałązki
natka pietruszki, 2 gałązki
liść laurowy, 3 szt.
cytryna, 0,5 szt.
oliwa z oliwek, 2 łyżki
posiekana natka pietruszki, 0,5 łyżki
pieprz do smaku

Wykonanie
Krewetki obieramy i usuwamy przewód pokarmowy. Wrzucamy do rondelka z sokiem i skórą z wyciśniętej cytryny. Natkę pietruszki, tymianek i liść laurowy wiązujemy sznurkiem kuchennym i dorzucamy do rondelka. Całość podlewamy wodą i gotujemy do czasu, aż krewetki będą miękkie. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomidorki przekrawamy na pół i mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, oliwą i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane pomidorki wrzucamy na patelnię, dodajemy do nich odcedzone krewetki, makaron, doprawiamy pieprzem i podgrzewamy na małym ogniu. Przed podaniem możemy skropić całość odrobiną soku z cytryny.

KOLACJE



Łosoś na duszonych warzywach

Składniki
filet z łososia, 160 g
marchew, 50 g
por, 50 g
papryka czerwona, 50 g
cebula, 30 g
cytryna, 2 plasterki
rozmaryn, majeranek,
pieprz czarny do smaku

Wykonanie
Łososia myjemy, osuszamy i przekładamy na folię do pieczenia. Doprawiamy pieprzem, rozmarynem, na wierzch ryby kładziemy cytrynę. Całość dokładnie zawijamy i pieczemy w temperaturze 180°C przez 20 minut. Warzywa kroimy w bardzo cienkie słupki, wrzucamy na suchą patelnię i podpiekamy parę minut, mieszając. Podlewamy warzywa wodą, doprawiamy pieprzem i majerankiem i dusimy do miękkości. Następnie wykładamy je na talerz, a na nich kładziemy upieczoną rybę.

Grillowane krewetki na sałatce

Składniki
krewetki 16/20, 8 szt.
świeża mięta, 0,5 garści
świeża kolendra, 0,5 garści
oliwa z oliwek, 50 ml
sok z limonki, 50 ml
czosnek, 1 ząbek
sałata lodowa, 2 duże liście
ogórek, 20 g
czerwona cebula, 15 g
papryka żółta, 30 g
chilli do smaku

Wykonanie
Miętę i kolendrę bardzo drobno siekamy, przekładamy do miski i łączymy z oliwą, sokiem z limonki, chilli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Do osobnego naczynia odkładamy 2 łyżki marynaty. Krewetki obieramy, pozostawiając tylko końcówkę ogona, usuwamy także przewód pokarmowy. Gotowe krewetki wrzucamy do wcześniej przygotowanej marynaty i odstawiamy na 2–3 godziny do lodówki. Na gorący grill lub patelnię grillową kładziemy papier do pieczenia, na który wykładamy krewetki. Grillujemy je z obydwu stron około 5–6 minut. Sałatę szatkujemy w bardzo cienkie paski i mieszamy z ogórkiem, papryką i cebulą pokrojonymi w niewielką kostkę. Sałatkę układamy na talerzu, polewamy ją odłożoną marynatą, a na niej kładziemy krewetki.

DESERY



Suflet

Składniki
ser biały tłusty, 250 g
cukier brzozowy, 80 g
żółtko, 2 szt.
białko, 2 szt.
starta skórka z cytryny, 1 łyżeczka
laska wanilii, 0,5 szt.
masło bez soli do wysmarowania formy

Wykonanie
Twaróg miksujemy z 40 g cukru, skórką z cytryny, nasionami z wydrążonej wanilii, żółtkiem. Białka przekładamy do miski i ubijamy na gęstą pianę, po czym dodajemy pozostały cukier, nie przestając ubijać. Uzyskana piana powinna być gładka i sztywna. Delikatnie łączymy pianę z serem, mieszając ręcznie, żeby piana nie opadła. Małe naczynia żaroodporne smarujemy masłem i napełniamy przygotowaną masą. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy przez 25 minut.

Makaron razowy z krewetkami

Składniki
makaron razowy spaghetti, 50 g
krewetki 31/40, 150 g
pomidorki koktajlowe, 8 szt.
czosnek, 1 ząbek
tymianek, 2 gałązki
natka pietruszki, 2 gałązki
liść laurowy, 3 szt.
cytryna, 0,5 szt.
oliwa z oliwek, 2 łyżki
posiekana natka pietruszki, 0,5 łyżki
pieprz do smaku

Wykonanie
Krewetki obieramy i usuwamy przewód pokarmowy. Wrzucamy do rondelka z sokiem i skórą z wyciśniętej cytryny. Natkę pietruszki, tymianek i liść laurowy wiążemy sznurkiem kuchennym i dorzucamy do rondelka. Całość podlewamy wodą i gotujemy do czasu, aż krewetki będą miękkie. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pomidorki przekrawamy na pół i mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, oliwą i posiekaną natką pietruszki. Tak przygotowane pomidorki wrzucamy na patelnię, dodajemy do nich odcedzone krewetki, makaron, doprawiamy pieprzem i podgrzewamy na małym ogniu. Przed podaniem możemy skropić całość odrobiną soku z cytryny.

Czytaj także

    Komentarze (1)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    gość (gość)

    Coś wam powiem odnośnie takiego jedzenia, gdyby składniki były uczciwe można by się tak żywić, ale nie sądzę żeby było stać na takie menu nawet osobe, która pisała ten artykuł;]