Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis z restauracji Pod Ratuszem: Makowiec na kruchym cieście z sosem czekoladowym

MCH
Barbara Myszka i jej makowiec. Pyszny, próbowaliśmy.
Barbara Myszka i jej makowiec. Pyszny, próbowaliśmy. Monika Chruścińska
Zamiast kurczaka w koszyku czy kaczki po myśliwsku - barszcz z uszkami, kapusta, karp smażony. Restauracja Pod Ratuszem, wyróżniona certyfikatem DZ za śląską kuchnię, szykuje się na Wigilię. - Co roku o tej porze w naszym menu znajdziemy wigilijne potrawy - zaznacza Barbara Myszka, właścicielka lokalu. Specjalnie dla Czytelników DZ zdradza swój przepis na pyszny makowiec.

Składniki na ciasto: 60 dkg mąki krupczatki, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 4 żółtka, 1 kostka margaryny, 1 łyżeczka smalcu, 3 łyżki śmietany. Składniki na masę makową: 1/2 kostki masła, 1,5 szklanki cukru, 0,7 kg maku, bakalie - orzechy, migdały, pomarańcza kandyzowana - wg. uznania. Olejek rumowy lub arakowy.

Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na trzy części, z tego 1/3 wkładamy na ok. godziny do zamrażalnika. Pozostałą wykładamy na blachę. Mak mielimy dwukrotnie, gotujemy w mleku, maśle z bakaliami i cukrem. Masę rozkładamy na ciasto. Wyciągamy zamrożone ciasto i ścieramy na tarce, jako kruszonkę. Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem lub kokosem. Z tabliczki gorzkiej czekolady, 1/4 kostki masła i 2 łyżek śmietany przygotowujemy sos czekoladowy do polania ciasta. Wszystko rozpuszczamy na ogniu i polewamy ciasto.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na myslowice.naszemiasto.pl Nasze Miasto