Nowy bar w Mysłowicach: Nowy lokal zastąpił działający przez pięć lat przy ul. ks. Bończyka 78 Buger Braks. - Chciałem zmienić jego formułę. To niewielkie pomieszczenie, bez możliwości zaadaptowania na restaurację. A pomysł utworzenia w mieście baru z przekąskami chodził mi po głowie już od dłuższego czasu - przyznaje Maciej Sikora, właściciel lokalu, który prowadzi w mieście już m.in. Bistro Braks i kompleks bankietowo-konferencyjny Szyb Bończyk.
A co w menu nowego baru? Pajda ze szpyrką, sznita z leberwusztem, sznita z metką, zule z gadziny, szałot czy galert z prosiaka. Do picia są m.in.: gorzołka biała i kolorowa, sztoft, jabczok, bonkava i czaj. Nazwy serwowanych dań i napojów nie są przypadkowe.
Wódki & Zakąski to bowiem coś więcej niż zwykły bar z przekąskami i alkoholem. Jak podkreśla Sikora, wystrój lokalu to przede wszystkim ukłon w stronę gastronomicznej przeszłości naszego miasta.
- Wspominamy to, co było dobre. Dlatego postanowiliśmy, że na ścianach zawisną ilustracje barów i restauracji, których już nie ma w Mysłowicach, a do których chyba wszyscy czujemy sentyment - tłumaczy restaurator. Bar Pod Topolami - Wódki & Zakąski otwarty jest codziennie, od godz. 13 do ostatniego klienta. To pierwszy tego typu lokal w mieście. Choć na Rynku planowane jest od kilku miesięcy otwarcie kolejnego, Ministerstwa Śledzia i Wódki.
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?